Bakteriální, virové, plísňové onemocnění kůže

 

OPAR PROSTÝ:

Opar prostý je způsobem virem který po první nákaze zůstává v organismu a nijak se neprojevuje, vyvolávacím momentem pak může být větší stresová zátěž, infekce nebo snížení imunity. Nejčastěji se vyskytuje na obličeji a genitáliích.

 

OPAR PÁSOVÝ:

Způsobuje ho virus neštovic, na rozdíl od pásového oparu nezasáhne jen malou část pokožky ale vyskytuje se jak název napovídá v pásu. Nejčastěji se vyskytuje na trupu a obličeji.

 

BRADAVICE:

Příčinou je virus který pronikne do svrchní vrstvy kůže a zde se rozmnoží. Po množení napadne buňky a vyvolá jejich atypický růst. Nejčastěji se bradavice vyskytují na nohou a rukou dále také na obličeji a pohlavních orgánech.

 

IMPETIGO:

Impetigo je povrchové hnisavé onemocnění způsobené bakteriemi. Projevuje se dutinami vyplněnými hnisem které po té co prasknou zaschnou a vytváří j suché strupy. Je to velmi nakažlivá kožní infekce nejčastěji se vyskytující u dětí hlavně na obličeji.

 

FOLIKULITIS:

Neboli povrchový zánět vlasového váčku způsobený bakteriemi. Vyskytuje se kdekoliv na těle kde jsou chlupy. Projevuje se drobnými neštovičkami které prochází v místě vývodu chlupu.

 

RŮŽE:

Toto hluboké hnisavé onemocnění se vyskytuje nejčastěji na nohou a obličeji. Projevuje se zarudnutím otokem a puchýři které často provází bolest a horečka.

 

FURUNKL:

Hluboký hnisavý zánět vlasového váčku vyvolaný neléčenou povrchovou nebo skrytou infekcí. Projevuje se bolestivým zarudlým hrbolem vyplněným hnisem.

 

ZÁNĚT NEHTOVÉHO VALU:

Zánět nehtového valu zapříčiněn vnikem infekce do drobného poranění. Projevuje se bolestí, zčervenáním a napnutím kůže v okolí nehtu.

 

PLÍSŇOVÉ ONEMOCNĚNÍ:

Plísně nazývané též mykózy se mohou objevit na celém kožním povrchu. Ideální podmínky pro plísně jsou teplo, vlhko a tma. Z tohoto důvodu se velmi často objevují v místech zapářky, spolu s doprovodnými zápachem a svěděním.