Barevná typologie 

Barevná typologie je metoda pomocí které se zjišťuje barevný typ člověka(jaro, léto, podzim, zima). K tomuto účelu slouží barevné šátky, které se postupně přikládají k obličeji. Barevnou typologii někdy též nazývanou šátkový test, používají ve své profesi vizážisté a stylisté, kteří podle toho jak barvy působí na obličej, rozpoznají ke kterému barevnému typu klient patří.Toto zjištění je důležité protože tak klient získá přehled o tom které barvy se k němu hodí a které nikoli. Tato informace tak podstatně ulehčí výběr oděvu a tím příznivě ovlivní celkový vzhled. Každý barevný typ je něčím charakteristický:

 

JARO:

U lidí jarního typu se lze setkat nejčastěji se světlými vlasy. Obličej má nazlátlý podtón a velmi často také pihy. Lidé tohoto typu šediví většinou až v pozdějších věku. K jarnímu typu se hodí světlé a zářivé barvy s žlutooranžovým podtónem.

 

LÉTO:

Letní typ charakterizuje barva vlasů od světlé a až po tmavohnědé. Pleť je proměnlivá v létě často snědá a v zimě bledá. Pleť ale i rty a bělmo mívají namodralý podtón. Letní typ začíná velmi brzy ale zato pozvolna šedivět. K tomuto typu se hodí světlé pastelové tóny s modrozeleným podtónem.

 

PODZIM:

Charakteristické pro podzimní typ jsou rezavé vlasy, bílá pleť a velmi světlé obočí a řasy. Lidé podzimního typu šedivý až v pozdním věku ale o to potom rychleji. Těmto lidem sluší syté barvy s žlutočerveným podtónem.

 

ZIMA:

Vzácně se u lidí zimního typu může vyskytnou přírodní platinová blond. Ovšem nejcharakterističtější jsou černé vlasy, bílá pleť a rudé rty. Zimní typ má výrazné kontury obličeje. U tohoto typu se začnou šediny objevovat velmi brzy ale zato samotný proces šedivění je velmi pozvolný. K zimnímu typu se hodí barvy syté a jasné s modrofialovým podtónem.

Diskusní téma: Barevná typologie

zima

Iva | 15.01.2011

Myslím že jsem zima to na mě sedí,jasným barvám se ale vyhýbám mám radši spíš pastelové tóny.

Přidat nový příspěvek