Depilace, epilace

 

Pojmem depilace se rozumí dočasné odstranění chloupků. Pro tento způsob se nejvíce volí holicí strojky. Výhoda depilace pomocí holícího strojku spočívá v tom že ji zvládne každý i v domácích podmínkách je to časově nenáročný zásah, ovšem velkou nevýhodnou je krátká doba po které je nutno tento způsob zopakovat. Dalším možným způsobem je volba depilačního krému , krémy s obsahem složek které působí na rozrušení a zeslabení chloupku pomáhají po nanesení a následné době působení změkčit chloupky které lze pak za pomoci špachtle snadno odstranit. Takto odstraněné ochlupení vydrží až týden.Nevýhodou pro citlivou pleť mohou být nepříjemné pocity při působení depilačního krému.

Epilace neboli postupně trvalé odstranění chloupků není označení které je často používáno a často je jakákoliv metoda odstranění nežádoucího ochlupení nazývána pojmem depilace.

Do skupiny metod vedoucí k trvalému odstranění chloupků patří tzv epilátory což jsou elektronické nebo na baterie fungující strojky které odstraňují chloupky již s kořínky.

Za další zmínku stojí vosky. Pravidelnou aplikací vosku chloupky postupně slábnou a často se již po pár použitích zredukuje jejich množství. Přestože není tato metoda zcela bezbolestná její výhodou je právě již zmiňované postupné ztenčování chloupků a delší doba trvanlivosti. Když bych měla uvést nějaký zápor tak je to nepočítám li bolestivost na kterou si člověk po pár aplikacích zvykne, nutnost nechat narůst chloupky alespoň 5 milimetrů protože jen tak se dají dobře odstranit. V tomto směru je ideální cukrová pasta, která dobře odstraní i menší chloupky. Práce s cukrovou pastou se výrazně liší od práce s voskem, cukrová hmota se aplikuje na pokožku a postupnými tahy dochází k odstraňování chloupků bez pomoci depilačního papíru který je v případě vosku nutný.

Epilace laserem, pulzním světlem či ultrazvukem jsou metody které jsou nejefektivnějším způsobem jak se zbavit nežádoucího ochlupení při tomto procesu dochází k destrukci kořínků které tak postupně zaniknou. Zpravidla je zapotřebí víc sezení aby došlo k opravdu efektivním výsledku. Pro odstraňování chloupků pomocí těchto technologií je nutná větší finanční investice než je tomu do vosků či holicích strojků za to však je tento způsob trvalý